Ancaman H. pylori

Mengalami alahan seperti muntah dan pening adalah perkara biasa bagi wanita yang hamil pada trimester pertama.

Menurut kajian, alahan terjadi kepada lebih 50 hingga 90 peratus wanita yang sedang hamil walaupun hampir sebahagian kes berlaku secara spontan pada tahap pertama.

Namun dalam tempoh tersebut juga, mereka yang mengalami alahan juga dikenali sebagai hyperemis granium (HG) yang dipercayai berpunca daripada bakteria di dalam perut iaitu Helicobacter pylori (H. pylori).

Pakar Gastroenterologi terkemuka yang juga pengamal terapi semula jadi dari Australia , Dr. Vagif Soultanov, berkata, H. pylori merupakan musuh utama bagi kanser perut.

“Jangkitan H. pylori akan berlaku apabila bakteria menjangkiti perut atau bahagian pertama usus kecil. Mereka yang menghidap H. pylori adakalanya tidak mengalami tanda-tanda atau gejala dan tidak membawa kepada apa-apa komplikasi.

“Tetapi bagi sesetengah orang lain pul, H. pylori boleh membawa kepada komplikasi yang serius, seperti ulser dan kanser perut.

“Antara simptom-simptom H.pylori adalah rasa mual, muntah-muntah, hilang selera makan, sendawa atau kembung perut, rasa ketat di bahagian atas abdomen selepas makan serta, hilang berat badan,” katanya.

Tambah Dr. Soultanov, walaupun H. pylori menyerang secara senyap kepada semua peringkat umur, wanita yang didapati mengandung pada peringkat pertama berpotensi dijangkiti H. pylori.

“Loya dan muntah ketika mengandung adalah bermanfaat untuk mengeluarkan daging dan rasa kuat sayur yang mengandungi toksin berbahaya dan mikro organisma.

“Jika terdapat toksin dan mikro organisma, wanita tersebut berpotensi mengalami kesakitan dan merosakkan pertumbuhan bayi dalam kandungan ketika organ sedang membentuk.

“Keadaan ini juga disokong dengan kajian yang menunjukkan wanita yang mengalami loya dan muntah berpotensi menghadapi masalah keguguran.

“Bagaimanapun, disebabkan jangkitan ini, lebih lima peratus wanita hamil pada tahap pertama akan kehilangan berat badan akibat H. pylori,” kata Dr. Soultanov

Ujarnya lagi, H. pylori adalah penyebab kepada masalah gastrik dan ulser perut dengan daripada tiga billion orang di seluruh dunia sudahpun dijangkiti. Ini sekali gus menjadikannya satu daripada jangkitan yang merebak dengan meluas di dunia.

“Negara yang mempunyai populasi yang tinggi dengan jumlah pengambilan kadar nutrisi yang rendah berada dalam kadar yang tinggi untuk dijangkiti H. pylori.

” Jangkitan H. pylori mungkin disalurkan melalui makanan, air yang tercemar, sentuhan pada material linen atau barang permainan.

“Wanita yang seringkali ditugaskan untuk menyediakan makanan harian, menjaga kesejahteraan keluarga dan bertanggungjawab memelihara kebersihan dan ketenteraman kediaman adalah mereka yang menyumbang kepada jangkitan H. pylori,” ujarnya.

Dr. Soultanov berkata, berdasarkan kajian, kanak-kanak yang berumur antara 10 tahun ke atas juga berpotensi untuk mendapat penyakit ini jika tiada langkah pencegahan dilakukan.

Jelas beliau lagi, kanser perut bukanlah sesuatu yang berkembang semalaman.

Mengenal pasti isyarat-isyarat yang membimbangkan dari perut sangat penting bagi mengelakkan masalah kesihatan serius pada kemudian hari.

“Gastritis merupakan keradangan atau kerengsaan pada dinding perut. Ia boleh terjadi secara tiba-tiba atau berperingkat.

“Kadangkala, kebanyakan pesakit tidak mengalami sebarang simptom dan dalam hal ini, ujian H. pylori melalui darah atau nafas perlu dilakukan bagi mengenal pasti status jangkitan,” katanya.

Sementara itu, seiring dengan perkembangan teknologi, satu ubat yang dihasilkan dari jejarum daun pain yang dikenali sebagai Bioeffective A berfungsi untuk membunuh kuman yang menyebabkan jangkitan H. pylori dan menguatkan sistem imun dalam badan.

Artikel berkaitan KH Kopi